Extreme Canyoning u Original magazinu


Sa zadovoljstvom delimo sa vama članak iz letnjeg izdanja Original magazina o avanturama Extreme Canyoning tima objavljenog na 6 strana. Original je magazin koji izlazi svakog prvog četvrtka u mesecu i besplatno je dostupan studentima univerziteta u Srbiji. Original može i da se kupi na kioscima uz Nedeljnik. U Originalu redovno pišu najpoznatiji i najpozvaniji srpski novinari, pisci, autori, dramaturzi, ali i studenti. Original je otvoren i za studente umetnosti, koji mogu da šalju svoje radove na slobodne teme, kako bi njihova dela i talenat mogli da dođu do što većeg broja ljudi, što je evidentno i po njihovim naslovnim stranama.

Original Magazin

Original magazin je namenjen svim mladima koji su probali i uradili nešto sami ili to žele. Koji znaju šta može da se postigne entuzijazmom. Za sve kojima nije dosta znanja. Original je za sve one koji vode borbu za bolje sutra. U Originalu se objavljuju eksluzivni intervjui sa najuspešnijim i najinspirativnijim ljudima na svetu. Original magazin je dopunsko izdanje uz nedeljni magazin Nedeljnik koji se izdaje u Beogradu. Od oktobra 2012. Nedeljnik izdaje grupa nezavisnih novinara koji su takođe osnivači i Original magazina. Inicijalno je Nedeljnik bio izdavan kao nedeljni dodatak dnevnih novina Press uz ostvarenu prodaju od 100.000 primeraka po izdanju. Nakon svog nezavisnog izdavanja, Nedeljnik je jako brzo došao na prvu poziciju među informativnim magazinima u Srbiji. Trenutni tiraž je između 25.000 i 30.000 primeraka od čega se proda oko 20.000 primeraka. Jedini je magazin u Srbiji koji je registrovan kod ABC Srbija (Audit Bureaux of Circulations), jedinstvene organizacije koja istražuje i objavljuje podatke o tiražima štampanih i online medija. Izdavači Nedeljnika smatraju da je njihova primarna ciljna grupa čitalaca urbana i obrazovana populacija. Postoji velika popularnost odnosno interesovanje za intervjuima sa svetskim liderima koji su godinama bili ignorisani u Srbiji. Pored objavljenih intervjua sa ličnostima kao što su Lech Walesa, Noam Chomsky, Steve Forbes, Michael Bloomberg, Carla del Ponte, Romano Prodi i drugi, Nedeljnik takođe objavljuje intervjue sa uticajnim srpskim političarima i intelektualcima.

Original Magazin

HAJDEMO U KANJONE
Tirkizno-zelena voda, neverovatni vodopadi, vertikalne litice, različiti oblici kamenih skulptura i zidova koje je voda oblikovala godinama, raznolikost biljnog i životinjskog sveta predstavljaju pravi estetski doživljaj što čini ovaj sport jedinstvenim, atraktivnim i zabavnim. KANJONING Kao jedan od mlađih sportova, koji je sve popularniji u svetu, zaživeo je i u našem regionu. Kanjoning je jedna od onih avantura u kojima imate potpuni osećaj uživanja dok se nosite sa prirodom i svim njenim iskušenjima. Tirkizno-zelena voda, neverovatni vodopadi, vertikalne litice, različiti oblici kamenih skulptura i zidova koje je voda oblikovala godinama, raznolikost biljnog i životinjskog sveta predstavljaju pravi estetski doživljaj što čini ovaj sport jedinstvenim, atraktivnim i zabavnim. Fascinantni prizori kamenih uskih hodnika i procepa, igre svetlosti i senke, zvuci prirode i još mnogo toga, sigurno će vas ostaviti bez daha. Međutim, da biste bili u prilici da u potpunosti uživate u čarima netaknute prirode u kanjonima, potrebno je i malo veštine i tehnike. Kanjoning (ili ekstremni kanjoning) podrazumeva prolazak kroz te fascinantne predele i prirodne prepreke, spuštanjem niz uže, skakanjem u vodu, hodanjem po eksponiranom, vlažnom i klizavom terenu, plivanjem ili povlačenjem kroz uske procepe, prostornom orijentacijom i pronalaženjem prave rute, otpenjavanjem, a neretko i penjanjem. Pri tome se koristi dosta alpinističke, speleološke i ronilačke opreme, a u poslednje vreme sve je više i specijalizovane opreme za kanjoning. KANJONI MOGU BITI VEOMA LAKI ILI EKSTREMNO TEŠKI i zahtevni, ali naglasak u ovom sportu je obično u estetici, zabavi i avanturi pre nego u tehničkoj težini. Kao i u alpinizmu i speleologiji, a i većini ekstremnih sportova, nivo „ekstremnog“ zavisi od toga koliko je ekipa koja prolazi određeni kanjon spremna da ide „daleko“. Naime, jedan isti kanjon može biti do krajnjih granica ekstreman, a isto tako i vrlo lagan za prolazak, ali sve u zavisnosti najpre od trenutnog vodostaja, pa zatim i od ostalih karakteristika kao što su pristup kanjonu, put evakuacije, visinske razlike ulaska i izlaska iz kanjona, rasporeda vertikala i sl. KANJONI KOJI SU SAVRŠENI ZA OVAJ SPORT SU UPRAVO oni koji su usečeni u stene formirajući useke sa mnogim slapovima, izvajanim zidovima i prelepim vodopadima. Najčešće su to manje pritoke većih reka na mestima gde velike reke formiraju izražene kanjone ili klisure. Najinteresantnije lokacije za kanjoning u našem regionu su pritoke reke Drine, Morače, Tare, gornjeg toka Ibra, srednjeg toka Lima, kao i predeo Crne Gore iznad Bara na planini Rumiji.

Original Magazin

Nije redak slučaj da tražeći i prolazeći kroz kanjone obiđete najneverovatnija mesta na koja ranije niko nije kročio. Lepota kanjoninga ogleda se i u tome da prilikom kretanja kroz nepoznate lokacije ili tokom povratka iz avanture, približavajući se urbanoj sredini, neminovno imate priliku da sretnete i upoznate ljude koji žive na rubu civilizacije, na početku potpune divljine, često sa izuzetno lošim prilaznim putevima kuda gotovo niko ne prolazi.
Često se dešava da se tokom savladavanja prepreka naleti na neku životinju, zmiju, žabu ili čak krupniju divljač, koju ne treba dirati jer se odlično zna ko je gost, a ko domaćin u datim okolnostima. Ekstremnim kanjoningom može da se bavi svako ko ima malo snage i dobre volje. Poželjna je dobra fizička spremnost, ali to nije imperativ, dok se u ozbiljnije avanture ne bi trebalo upuštati bez adekvatne opreme i nekoga ko već ima određena iskustva u tim ili sličnim aktivnostima. Ako patite od klaustrofobije, zaboravite na kanjoning avanturu jer su okolnosti u kanjonu veoma promenljive, pa često može da se desi da se iza stene obasjane sunčevom svetlošću krije potpuni mrak sa nabujalim vodenim tokom i uskim prolazima.

Original Magazin

Potrebno je da budete spremni na sve, da sa sobom imate opremu za penjanje i spuštanje, užad i pojaseve, sa akcentom na opremu za vlažne uslove, neoprensko odelo i šlem za zaštitu glave sa lampom. Kvalitetna namenska obuća sa tvrdim đonom, eventualno nepromočiva, neophodna je iz nekoliko razloga, a hrana  voda su obavezne u malo većim količinama, jer ukoliko idete u osvajanje nepoznatih terena, morate da budete spremni na činjenicu da avantura može da bude opasna, pa i da potraje ukoliko ne pronađete odgovarajući put kojim ćete bezbedno proći. Upaljač, nožić, topografska karta ili neki GPS uređaj, kao i nepromočiva torba u koju ćete smestiti sve ono što je potrebno sačuvati od spoljnih uticaja takođe su poželjni. Sve ovo govori u prilog tome da vam je ipak potreban neko sa iskustvom, ko će vas uputiti u tajne ove divne ali i pomalo opasne avanture. U zahtevnijim kanjonima se dešava da ekipa prespava noć na nekoj od prepreka, pa bi i vreća za spavanje mogla da postane deo opreme. Zbog svega navedenog kanjoning se smatra kolektivnom disciplinom u kojoj više ljudi deli uloge kako bi što uspešnije rasporedili snage pri savladavanju određenih prepreka, ali i kako bi odgovarajuća oprema mogla da bude dopremljena do željene destinacije. Nije poželjno raditi ništa na svoju ruku i bez prethodnog dogovora sa ekipom kako bi se održali bezbednosni standardi na nepoznatim terenima. Extreme Canyoning je tim koji čine iskusni ronioci, alpinisti i speleolozi iz raznih klubova i udruženja Gorske službe spasavanja. Timski duh je najvažniji pri prolasku kroz kanjon, pa je poverenje u sve članove tima maksimalno i tu nema nikakvih kompromisa i nedoumica. Takođe, u ovako dobro organizovanom timu, važna je hijerarhija i zna se ko je vođa tima koji određuje sve radne zadatke i aktivnosti u cilju što bolje funkcionalnosti ekipe i održavanja maksimalne bezbednosti svih članova. Iz tih razloga tim Extreme Canyoning važi za jedan od najpouzdanijih kada je reč o organizovanju komercijalnih kanjoning tura.Sve fotografije, tekstovi i materijali sadržani na ovom sajtu su zaštićeni međunarodnim zakonom o autorskim pravima i ne smeju se reprodukovati, distribuirati i postavljati na drugim sajtovima bez prethodne pisane dozvole vlasnika. Predrag Vučković kao fotograf i Extreme Canyoning Team su vlasnici i autori svih materijala sadržanih na ovom sajtu (sa izuzetkom materijala saradnika).