EXTREME CANYONING NA OFICIJALNOM MARES BLOGU


Sa zadovoljstvom prenosimo post sa oficijalnog bloga kompanije Mares, jednog od vodećih svetskih proizvođača ronilačke opreme, koji govori o kanjoningu iz ugla Predraga Vučkovića koji je ujedno i ambasador ovog brenda. Kompaniju Mares je osnovao 1949. Ludoviko Mares u Rapalu u Italiji, i na početku se bazirala na proizvodnji ronilačkih maski i harpuna. Od tada se razvila u jednu od najvećih proizvođača ronilačke opreme, da bi se kasnije sjedinila sa američkom kompanijom Dacor.

Kanjoning je jedna od onih avantura u kojima imate potpuni osećaj uživanja dok se nosite sa prirodom i svim njenim iskušenjima. Kada pričamo o kanjoningu pričamo o miksu nekoliko različitih sportova. Alpinizam, penjanje, ronjenje i plivanje su sportovi koji su sastavni deo "kanjoninga" i takav miks ovu grupu sportova spaja u jednu posebnu sportsku aktivnost. Za većinu ovakvih aktivnosti koriste se ronilačka odela, sigurnosni pojasevi, nepromočive vreće, alpinistička oprema i užad jer kao što su sportovi pomešani samim tim je i oprema, delimično ili u celini, od pomenutih sportova postala obavezni deo kanjoning opreme. U većini slučajeva za pomenute sportove zajednička je "VODA" pa u zavisnosti od vrste i težine kanjona zavisi i odabir same opreme. Period godine i količina padavina određuju vodostaj u kanjonima, a voda određuje vreme prolaska kanjona i zadržavanje u njemu. Obično je voda na ovakvim mestima hladnija pa je odelo od 5mm logičan izbor. MARES DUAL od 5mm je odelo koje se u praksi pokazalo kao idealno. Debljina odela je savršena, razdvajanje gornjeg i donjeg dela funkcioniše sjajno što je posebno važno u slučajevima kada je vruće ili u delovima kanjona u kojima se ne ide kroz vodu.

Kao i u alpinizmu i speleologiji, a i većini ekstremnih sportova, nivo "ekstremnog" zavisi od toga koliko je ekipa koja prolazi određeni kanjon spremna da ide "daleko". Naime, jedan isti kanjon može biti do krajnjih granica ekstreman, a isto tako i vrlo lagan za prolazak, ali sve u zavisnosti najpre od trenutnog vodostaja, pa zatim i od ostalih karakteristika kao što su pristup kanjonu, put evakuacije, visinske razlike ulaska i izlaska iz kanjona, rasporeda vertikala i sl. Za višesatne prolaske kanjona nepromočive vreće su neophodne kako bi hrana i odeća ostali suvi. Takođe, nepromočive vreće se koriste za zaštitu foto i video opreme kao i za sve ostale dodatke (objektivi, baterije, filteri, kablovi...) koji su važni kako bi se ovakve avanture zabeležile. Mi smo testirali MARES nepromočivi ranac koji je prošao sve naše izazove koje smo stavili ispred njega kroz nekoliko naših avantura.

Nije redak slučaj da tražeći i prolazeći kanjone obiđete najneverovatnija mesta na kojima ranije niko nije kročio. Lepota kanjoninga se ogleda i u tome da prilikom kretanja kroz nepoznate lokacije ili tokom povratka iz avanture, neminovno imate priliku da sretnete i upoznate ljude koji žive na rubu civilizacije odnosno na početku potpune divljine, često sa izuzetno lošim prilaznim putevima gde gotovo niko ne prolazi. Često se dešava da se tokom savladavanja prepreka naleti na neku zmiju, žabu ili čak krupniju divljač, koje ne treba dirati jer su ljudi ipak gosti u njihovom prirodnom staništu.

Ekstremnim kanjoningom može da se bavi svako ko ima malo snage i dobre volje. Dobra fizička spremnost je poželjna, ali nije imperativ za komercijalne prolaske i kraće ture, dok se u ozbiljnije avanture ne bi trebalo upuštati bez adekvatne opreme i nekoga ko već ima određena iskustva u ovim ili sličnim aktivnostima.

Tekst: Predrag VučkovićSve fotografije, tekstovi i materijali sadržani na ovom sajtu su zaštićeni međunarodnim zakonom o autorskim pravima i ne smeju se reprodukovati, distribuirati i postavljati na drugim sajtovima bez prethodne pisane dozvole vlasnika. Predrag Vučković kao fotograf i Extreme Canyoning Team su vlasnici i autori svih materijala sadržanih na ovom sajtu (sa izuzetkom materijala saradnika).